xxindiaxx
288 poze   1720 vizite

ISTORIE

Istoria Indiei se intinde pe mai multe milenii, de-a lungul carora tara a cunoscut numeroase razboaie si imperii, invazii si cuceriri. Conducatorii straini au jefuit, au distrus si au reconstruit si au avut numeroase contributii culturale, in timp ce religiile rivale s-au ciocnit si au fuzionat. Negustorii din tarile vecine si din cele foarte indepartate au adus cu ei limbile si culturile lor. India absoarbe toate acestea, chiar si in zilele noastre.

Pe subcontinent abunda vestigiile arheologice si prin urmare, exista o intensa activitate arheologica. Pe cuprinsul acestei intense retele de cultivare a pamantului, cu desteleniri treptate ale luncilor fluviilor pentru roade mai bogate, a aparut Civilizatia urbana a Vaii Indusului sau harappan majora, cum mai este numita, al carei apogeu s-a situat in jurul anilor 2. 500 i.Hr.. Intre 1500 si 1300 i.Hr., triburile seminomade aryan, din platoul iranian, au inceput sa kigreze, trecand muntii, spre nordul Indiei. Pe ansamblu, India a fost unificata de rutele sale comerciale si de negustori, care se bucurau de un statut fara de precedent, patronau artele si incurajau dezvoltarea oraselor. Perioada clasica a Indiei este dominata, in nord, de dinastia Gupta ( cca 319-467), in vreme ce la sud, in Orissa, in Kadambas din Deccan si in Pallavas ( in primul sfert al sec. al VII-lea), se impune dinastia Ganga. Nordul Indiei de dupa dinastia Gupta avea sa vada cresterea statelor regionale, in timp ce sudul Indiei avea sa se ridice pe o noua culme. Aghiotantul lui Aibak, Itumish, acapareaza puterea in 1211, ramanand la utere in urmatorii 25 de ani. In aceasta Indie fragmentata, Babur, de origine turca, a sosit in 1536, ademenit de bogatia de aici si incurajat de inviatia nemultumitilor afgani care guvernau teritoriile din Punjab ale lui Ibrahim Lodi. In timp ce Delhi pierdea controlul si intreg cuprinsul Imperiului Mogul devenea independent, de la Benagl la Avadh, in nord pana la Bijapur si Golconda, in sud, stapanitorii hindusi si proprietarii pamanturilor isi afirmau puterea. Initiativele britanice s-au transformat, treptat, in putere politica. India era acum inglobata Imperiului Britanic, cu un vicerege ca sef executiv. In momentul obtinerii independentei, aproape 2 cincipi din India nu apartineau guvernului indian, ci printilor indieni. Rajiv Gandhi a fost cel care, la mijlocul deceniului 1980, a avut viziunea ca progresul tehnologic va propulsa India pe primele locuri in secolul al-XXI-lea.
Mahatma Gandhi-cel mai important om din istoria Indiei
Mahatma Gandhi-cel mai important om din istoria Indiei


Comentarii album • 1
alexabianca 12 noiembrie 2011  
super
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.